Bikkelen

Je bekijkt nu Bikkelen

Niet altijd succes

Niet elke keuze in de goede richting is een succes. Soms begin ik ergens vol goede moed aan en dan versloft het na verloop van tijd toch weer. Of het werkt niet voor mij, dat komt ook voor. De ‘goede’ keuzes zijn niet altijd de makkelijkste keuzes. Als dat zo zou zijn, had de hele cosmetische industrie geen bestaansrecht, dan zou iedereen wel kiezen voor dagcrème van sheabutter of een glow serum met essential oils.  Gemak dient de mens. Dat is mijn inziens één van de grootste redenen waarom we zo ver afgedwaald zijn van de natuur. Ik vond het ook makkelijker om mijn krullenmousse te pakken en mijn krullencrème elke avond in mijn haren te smeren. Het is voor mij ook een lange weg geweest om te leren omgaan met een menstruatiecup in plaats van tampons en maandverband. Laat ik over shampoo niet beginnen, dat was helemaal eend drama.

Bikkelen

De zoektocht naar veel goede keuzes zijn bikkelen. Het is niet leuk om rond te lopen met een gigantische pluisbos haar, wat bovenin mega vet is en onderin net touw. Nee, dat vind ik ook niet leuk. Ik vond het ook niet leuk om de friteuse weg te doen. Ik vond het ook niet per se leuk om geen kinderparacetamol meer te gebruiken, maar eerst andere opties te proberen bij aanhoudende koorts. Ik loop continu tegen mijn ‘gemak dient de mens’-houding aan, omdat het allemaal veel tijd en werk lijkt. Goede keuzes maken kost tijd, maar het kost me nog meer denkwerk. Het kost me ook tijd om mijn visie te ontwikkelen en nieuwe gewoontes. Ook van buitenaf krijg ik wel eens te maken met weerstand. Waarom mogen je kinderen dit niet? Waarom gebruik je dat niet? 

Intrinsieke motivatie.

Als je iets wil, moet je intrinsieke motivatie hebben. Motivatie die uit jouzelf komt Ik heb ooit eens een gesprek gehad met iemand die rookte. Zelf heb ik nooit gerookt. Ik vroeg waarom hij niet stopte met roken, het is slecht voor je gezondheid. De argumenten om te stoppen kwamen op tafel en aangezien er geen échte argumenten zijn om door te gaan liep het gesprek snel dood. Toen zei hij: Ik wil niet stoppen met roken.

Je moet namelijk zelf iets willen. Als je je laat leiden door angst of door de mening van anderen dan zal je wel veranderen, maar je houdt het niet vol. Het is niet jouw overtuiging. De overtuiging om goede keuzes te maken, of überhaupt keuzes te maken, moet er zijn om een nieuwe gewoonte vol te houden.

80/20 regel

Die goede keuzes zijn wel beter. De keuzes die ik heb gemaakt in de afgelopen twee jaar hebben mijn leven voorgoed verandert. Ik kan niet meer vergeten wat ik allemaal heb geleerd en nieuwe gewoontes voelen nu als normaal. Mijn keuzes zijn gebaseerd op mijn visie over gezondheid. Ik wil het liefst 95 worden, maar in goede gezondheid. Ik wil dat mijn kinderen gezond zijn én blijven en dat ik ze een opstap geef voor succes en niet voor sabotage. Als ik nu een keuze kan maken waarvan ik weet dat het hun welzijn beïnvloedt over jaren, dan doe ik dat.

Het neemt niet weg dat ik ook wel eens moe ben, of ongesteld, of gewoon geen zin heb om te koken. Ik vind het helemaal okee dat we dan een makkelijke maaltijd hebben of patat halen. Het gaat niet om 100 van de 100 keuzes goed doen, het is meer een 80/20 regel. Tachtig procent van de tijd zet ik me in voor de beste keuzes, twintig procent smokkelen we hier en daar wat. Ik heb daar geen moeite mee. Soms zijn er seizoenen waarin het moeilijker is om al je goede keuzes te handhaven. Verhuizingen, stress op het werk of een kind met moeilijk gedrag kunnen veel tijd opslurpen die je anders zou besteden aan het denken over goede keuzes en het ontwikkelen van intrinsieke motivatie.

Hoe ontwikkel je intrinsieke motivatie voor je gezondheid?

Soms is die snel gevonden. Als jij mega veel last hebt van hormonale hoofdpijn, waar niets bij helpt, heb je je motivatie snel gevonden. Als jij al van kinds af aan onder de eczeem zit en soms ’s nachts wakker ligt van de jeuk, heb je ook wel wat winst te behalen. Maar als je nergens ‘last’ van hebt? Ja, dan wordt het een beetje een principe kwestie. Als je nergens last van hebt dan kun je ergens beginnen waarvan in de theorie duidelijk is dat het beter zou zijn. Je wilt bijvoorbeeld ftalaten dumpen, want het zijn hormoonverstoorders. Let wel op dat je dan kan verwachten dat je hormonen juist eerst helemaal over de toeren gaan.

Soms zie ik mensen die ‘iets’ willen veranderen en dan vervolgens gefrustreerd zijn dat hetgeen waar ze vanaf wilde komen alleen maar erger wordt. Dat hoort er bij. Als jij goede keuze wilt maken, maar je weet niet wat je kan verwachten, kun je maar beter overal voor open staan. Op dat moment moet je je bewust zijn dat je tegen je ‘gemak dient de mens’ houding gaat aanlopen. Het is niet leuk om bijwerkingen van een detox te ervaren. Als jij verder kan kijken dan de ‘gemak dient de mens’ houding, dan heb je intrinsieke motivatie ontwikkeld. Je doet het voor een groter doel, wat het ook kost, jij gaat door!

Wil jij beginnen?

Ik heb niets te zeggen over wat jij wel of niet wilt. Als jij wilt beginnen met een troepvrij leven, ben ik jouw grootste supporter. Wil je dat niet? Even goede vrienden! Ik blijf delen, want ik ben er van overtuigd dat er heel veel kennis over gezondheid verloren is geraakt toen we masaal onze ‘gemak dient de mens’-houding aantrokken. Je kunt alleen zo ontzettend makkelijk goede keuzes maken door iets toe te voegen aan je leven (essential oils!) of iets weg te doen (troep de deur uit!). Allebei kan ook natuurlijk. Hoe dan ook, ik ben en blijf hier om de kennis te delen die (soms) zorgt voor het vinden van intrinsieke motivatie.

Sanne

Geef een antwoord