Mijn verhaal ; hoe ik begon

Je bekijkt nu Mijn verhaal ; hoe ik begon

No Poo Challenge

Mijn start van mijn troepvrije leven begon met de No Poo Challenge. En dat gaat niet over poep. Begin 2018 was ik hoogzwanger en flink aan het nestelen. Ik had tijdens mijn zwangerschap het boek ‘Ina May Gaskins’ Guide to Childbirth’ gelezen. Ik wist al dat die eerste uren na de geboorte heel belangrijk zijn, maar door dit boek werd dit nogmaals bevestigd. Voor de geboorte van mijn oudste, gebruikte ik vanaf 37 weken nog weinig shampoo en douchegel, geen bodylotion en geen parfum. Ik wilde klaar zijn voor die eerste momenten, zonder kunstmatig geurtje. Voor mijn tweede bevalling deed ik dit weer. Vanaf 37 weken gebruikte ik, buiten shampoo, geen parfum, bodylotion of douchegel meer.

Wel shampoo en genoeg ook. Ik waste elke dag mijn haar en deed er crèmespoeling in. Als ik dat niet deed ‘zat mijn haar niet’. Die gewoonte is ergens in mijn tienertijd ontstaan toen mijn woeste krullen soms meer een dof hoopje pluis was, ik dacht dat ik het met deze routine redelijk onder controle had.

Na de bevalling ging het wassen met shampoo een beetje aan me knagen. Ik lag elke dag uren bloot op bloot te knuffelen met mijn dochter, gebruikte geen parfum, maar rook wel de crèmespoeling op haar. Ik zat op instagram te scrollen toen ik doorklikte naar een blog. Deze dame had meegedaan aan de ‘No Poo Challenge’. De challenge is dat je vier weken je haar niet wast. In de blog stonden ook verschillende stoffen in shampoo en hun bijwerkingen en daar schrok ik van. Van de een op de andere dag ben ik gestopt met shampoo en crèmespoeling, met grote gevolgen.

Mijn hormoonbalans raakte helemaal van de leg. Die was na een bevalling en kraamtijd natuurlijk al wat instabiel, maar na het stoppen met shampoo werd het erger. Mijn haar viel uit, niet een beetje, maar hele plukken per keer. Mijn menstruatiecyclus was altijd regelmatig en ook na de bevalling alweer elke vier weken aan de gang. Na het stoppen met shampoo zat er de eerste keer 9 weken tussen, toen 7 weken, toen 5 weken en daarna kwam het weer redelijk op orde. Ik had de eerste weken flinke moodswings en vreetbuien, ik wist niet wat me overkwam, maar ik wist zeker; dit heeft met de shampoo te maken.

Een bos ellende

Na de No Poo challenge was mijn haar één bos ellende. Dan weer vet, dan weer droog, mijn haar was gewoon aan het afkicken. Ik ben cold turkey alle stadiums van afkicken doorgegaan, leuk was anders. Door een vriendin werd ik bekend met essential oils, ze gaf me een sample en die heb ik direct gebruikt. Voor mijn verjaardag kreeg ik de Starterbundel. Die heeft eerst 3 dagen op de schouw gestaan, ik vond het bijna te kostbaar om te gebruiken. Maar toen hij open was, heb ik direct een druppel lavendel gemengd met jojoba olie. Jojoba olie staat het meest gelijk aan het talgachtige vet van de hoofdhuid en ik zat weer in een droge pluisperiode. Na het douchen heb ik het in mijn haar gedaan en de volgende ochtend werd ik voor het eerst sinds lange tijd wakker met een glanzend bosje haar. Het voelde eindelijk weer goed om mijn handen er door te halen.

Andere keuzes

Vanaf dat moment ben ik andere keuzes gaan maken voor mezelf en ons gezin. Parfum is het eerste waar we een harde ‘nee’ tegen hebben gezegd, hoewel het nog wel even duurde voordat we de flessen echt hebben opgeruimd. Sommige herinneringen zijn zo nauw verbonden aan geur, dat af en toe even aan het dopje ruiken nog té fijn was. Wel fijn, maar niet goed. Ik ben kritisch gaan kijken naar alle ingrediënten in onze verzorgingsproducten . Ik schrok flink van de hoeveelheid troep die ook in babyproducten zat. Ik denk dat onze dochter in haar eerste halfjaar misschien 6 keer is gewassen met zeep,  en eerlijk, meer was er ook eigenlijk niet nodig.

Toen ik goed ging spitten op internet, vond ik ook vanuit bijvoorbeeld de overheid waarschuwingen over het gebruik van verschillende middelen. Over Ftalaten is bijvoorbeeld een heel rapport. Elk rapport of onderzoek was ik las, eindigde in dezelfde conclusie; We weten niet precies wat het doen, voorzichtig gebruiken, maar TOEGESTAAN. Onduidelijkheid is voor mij geen reden om het wél te gebruiken, ik vind zelf meer onderzoek nodig om een goede conclusie te kunnen doen.

Overweldigend

Het was erg overweldigend, er ging écht een nieuwe wereld voor me open. Ik zal een voorbeeld geven. In een zwangerschapsbox zat een sample Zwitsal. Zwitsal is een merk wat natuurlijk algemeen bekend als babymerk. Die producten zijn niet een beetje twijfelachtig, maar gewoon echt slecht. Bomvol parfum en andere stoffen die je zeker niet op een babyhuidje wil hebben. Ik viel af en toe bijna van mijn stoel bij mijn ontdekkingen. We gebruikten het nota bene op de kraamafdeling in het ziekenhuis!

Het kost veel tijd en energie om alles te checken en een beter alternatief te zoeken. Als je net zoals ik niet snel iets aanneemt van iemand en alles zelf wil onderzoeken, ben je nog langer bezig. Etiketten lezen is nou niet bepaald een leuke bezigheid voor op een doordeweekse avond, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, valt het best mee. Na een jaar kon ik pas zeggen dat ik er echt goed inzat. Nu we twee jaar verder zijn, is bijna elk product omgewisseld voor een betere keuze.

Mijn haar

Het heeft ook bijna twee jaar geduurd voordat mijn haar weer aangegroeid en op lengte was. Waar ik eerst bang was dat ik altijd zo’n suf bosje haar zou houden, heb ik er nu een flinke bos krullen voor teruggekregen. Mijn haar is sterker, oogt gezonder en voelt fijner. Ik was nu nog maar 2 keer per week mijn haar met een shampoo van Young Living, zonder troep. Het is langer dan het ooit geweest is en mijn puntjes zijn niet meer dood. Was het makkelijk? Nee. Soms durfde ik bijna niet naar mijn werk met een vette haarbos, maar het was het wel waard. Ik begon als troepvrij broekie met de No Poo challenge en wil nu nooit meer anders! In het proces heb ik zoveel geleerd over mijn lichaam dat ik nu bijna aan mijn haar aanvoel wanneer ik ongesteld moet worden. Echt waar!

Lees deze week verder in deel twee hoe mijn ‘Switch & Ditch’ ontdekkingsreis de afgelopen jaren verliep.

Sanne

Geef een reactie