Menstruatie Praat: Van ‘elke maand ellende’, naar ‘nooit meer een bende’

Je bekijkt nu Menstruatie Praat: Van ‘elke maand ellende’, naar ‘nooit meer een bende’

Het is een poosje geleden, maar ik dacht er op eens aan. En als ik dan ga zitten rollen de woorden zo uit mijn toetsenbord. Afgelopen week deelde ik wat dingen over mijn menstruatie. Ik heb er nooit zo erg bij stil gestaan hoe het mij belemmerde, omdat ik meer een type ben dat haar verstand op 0 zet en gaat. Ik zag mezelf sowieso altijd meer als een aanpakker, en kon daarin niet echt een plek vinden voor mijn cyclus.

Dramatische weken

Menstrueren is iets wat uiteraard typisch vrouwelijk is, toch doen we vaak alsof het niet bestaat. Mijn menstruaties zijn altijd vrij heftig geweest, direct vanaf het begin. ’S Nachts er uit voor een toiletbezoek was eigenlijk vanaf de eerste keer normaal. Toch probeerde ik gewoon alles te doen wat ik wilde doen. Ik sportte regelmatig en ging natuurlijk gewoon naar school. Toch was het niet echt een pretje.

Tijdens mijn studententijd was het echt dramatisch. De lessen duurde 45 minuten, en dat was soms net de tijd die ik tussen twee toiletbezoekjes kon laten. Dat gaat natuurlijk over bloedverlies, maar de krampen waren ook echt niet mals. Nu denk ik dat ze eigenlijk wel te vergelijken zijn met de eerste 6-7 centimeter ontsluitingsweeën. Bij alle drie mijn bevallingen vond ik het bij 8 centimeter pas echt irritant worden. Krampen die ik echt weg moest zuchten tijdens lessen en kronkelend in bed.

Een echte pillenslikker ben ik nooit geweest. Tot een jaar geleden kreeg ik nog geen paracetamol heel doorgeslikt. Alleen als het echt niet te houden was, bijvoorbeeld als ik een dag kassadienst had bij de Intratuin dan nam ik paracetamol. Ik ging ook tegen mijn menstruatie opzien. Ik verzette me er bijna tegen, wat natuurlijk geen zin heeft. Het beperkte me niet, maar dat kostte me wel veel moeite.

Low-Tox Living

Sinds tweeënhalf jaar leef ik ‘low-tox’. Dat houdt in dat ik giftige chemische stoffen zoveel mogelijk uit mijn huis heb gebannen en overgestapt ben naar alternatieven. Die alternatieven heb ik gevonden in de webshop van Young Living. Toen ik stopte met het gebruik van shampoo raakte mijn cyclus compleet van slag. Mijn hele haar viel uit, mede doordat ik borstvoeding gaf. Zes maanden na de wisseling van shampoo was mijn cyclus weer op de rit. Inmiddels had ik andere producten ook gewisseld en was beter gaan eten. Het vloeien bleef, maar de krampen was zoveel minder. Dat was al een mega verbetering, waar ik echt blij mee was.

Het vloeien bleef dus en wat opvallend was, was dat de eerste 24 tot 36 uur echt een stortvloed was. Ik was ook echt een hormonaal weekdier, waardoor mijn zwakke plek, mijn bekkenbodem, elke maand opspeelde. (Ik heb een totaalruptuur gehad bij de bevalling van onze oudste en dit blijft een zwak plek). Een doorhanggevoel, waardoor ik ook niet echt goed een menstruatiecup kon verdragen. Tijd heelde NIET alle wonden, zullen we maar zeggen.

Ik ben gaan zoeken naar opties om mijn lichaam te ondersteunen in die pittige eerste twee dagen. Ik kwam erachter dat ik in de eerste dag gemiddeld wel 3-4 keer zoveel bloed verloor dan andere vrouwen tijdens hun hele menstruatie. Dit moest anders kunnen, zeker met de natuurlijke middelen die ik nu tot mijn beschikking had.

Progessence & Panaway

Ik smeer nu dagelijks een serum. Hij heet Progessence Phyto Plus. Hormonen worden bijzonder effectief opgenomen door de huid. Zelfs vele malen beter dan als je ze slikt. Dat zet gelijk een ‘red flag’ bij hormoonverstorende stoffen en hun mogelijkheid om de huid te passeren. Progessence is gemaakt van onder andere Wilde Yam extract, wat zorgt voor een natuurlijke ondersteuning van de hormoonbalans. Voor mij had het gebruik van dit serum als gevolg dat ik minder vloei en geen doorhanggevoel meer heb tijdens mijn menstruatie. Samen met de Panaway die ik tijdens mijn menstruatie op mijn onderbuik smeer, kom ik deze week van mijn cyclus een stuk beter door tegenwoordig. Ook kan ik het natuurlijke ritme wat door God in ons vrouwen is gelegd een stuk beter accepteren, waardoor ik mijn momenten beter weet te pakken buiten mijn menstruatie.

Hormonen aanpakken = levensstijl aanpakken

Hormonen is één van de minst begrepen systemen in ons lichaam. Er zijn heel veel factoren die meespelen in de hormoonhuishouding. Een van de factoren die die hormoonhuishouding verstoort is toxische last. Hiermee bedoel ik de blootstelling en opname van giftige stoffen uit de omgeving. Het is bekend dat deze last steeds groter wordt, naarmate het schap met verzorgingsproducten zich uitbreid. Een leuke account om te volgen op Instagram is dat van Tegengif. Zij leggen regelmatig uit dat het niet gaat om dat ene product, maar om de cocktail die ontstaat door veelgebruik. Ook gaat het niet alleen om de directe gevolgen voor jezelf, maar ook voor jouw vruchtbaarheid en de vruchtbaarheid van je kinderen.

De vraag is dus eigenlijk niet of je last hebt van hormonale problemen, maar hoeveel last je ervan hebt. Je ziet het misschien nu (?) niet, maar iedereen die reguliere deodorant, parfum, bodylotion gebruikt komt er mee in aanraking. Iedereen die bakt in antiaanbak, loopt op PVC vloeren of juist vloerbedekking heeft liggen, kom er mee in aanraking. Iedereen die graag een geurkaars stookt, een ‘luchtverfrisser’ in het toilet heeft of wasverzachter gebruikt, komt er mee in aanraking.

Om van hormonale klachten af te komen, moet je bij de wortel beginnen, jouw levensstijl. Het aanpassen van je levensstijl is een grote taak die je staat te wachten. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor de generaties na jou! Met babystapjes ben ik na tweeënhalf jaar gekomen waar ik nu ben. Stabiel in mijn hormonen, met volop opties om ze te ondersteunen als dat nodig is. Dat kan jij zeker ook! Als je hier hulp bij nodig hebt, schroom niet om contact op te nemen. Ik wil je zeker helpen!

Geef een antwoord