Ftalaten

Ftalaten

De blogs zijn eerst een iets andere weg ingeslagen dat ik wilde. Het zou met name over essential oils gaan, en hoewel dat mijn grootste passie is, ligt daar dus Clean Living aan ten grondslag. Ik ben essential oils gaan gebruiken ter vervanging van de meeste verzorgingsproducten. Ik heb alleen nog maar ‘plantbased’ producten in huis, de meeste van Young Living. Onze oils gebruiken we ook voor herstel en opbouw  van ons lichaam, want na gebruik van zoveel rommel duurt het ook even voor je weer in balans bent.

De Ftalaten, een hele grote en ongrijpbare groep stoffen. Ftalaten worden gebruikt als weekmaker in bijvoorbeeld speelgoed en tuinslangen. Een grote groep ftalaten zijn verboden in kinderspeelgoed, omdat kinderen anders te veel ftalaten binnen zouden krijgen. Op Watzitwaarin kun je lezen dat sommige ftalaten hormoonverstorend zijn. Ze kunnen effect hebben op de vruchtbaarheid en de voortplantingsorganen. De zorgen om de vruchtbaarheid van mensen en dieren wordt steeds groter. Hoewel al langer bekend is hoe giftige stoffen de zaadkwaliteit van mannen beïnvloedt, is het nog niet goed onderzocht hoe het de vruchtbaarheid van vrouwen aantast. Dat de toxische ballast bijdraagt aan vruchtbaarheidsproblemen wordt algemeen aangenomen.

Hormonen

De regels worden elk jaar aangescherpt, maar de oude partijen producten die volgens de ‘oude regels’ gemaakt zijn hoeven niet te worden vernietigd, die mogen gewoon worden verkocht. Ook hoeven producenten niet aan te geven wat ze in de nieuwe producten gebruiken ter vervanging van de verboden stof.

Letterlijk op de website van Watzitwaarin wordt gezegd; we weten dat het invloed heeft op het hormoonsysteem, daarom beperken we het. In specifieke groepen zoals zwangeren, baby’s en kinderen kunnen de effecten groter zijn, dus beperk blootstelling. Ik vraag me dan af, waarom verbied je het niet als de kwetsbaarste groepen het grootste nadelige effect zullen bemerken. Waarom is niet duidelijk wat ftalaten zijn en kan iedereen dan zelf kiezen of ze ze willen gebruiken.

Allerlei producten

Ftalaten zitten in allerlei producten zoals dus speelgoed, maar ook in nagellak en shampoo. Verder nog in mondkapjes (ja, echt!) en tapijt. Grappig vind ik het dat ik soms nagellak gebruikte om minder nagels te bijten. Altijd, maar echt altijd, na het gebruik en verwijderen van de nagellak leken mijn nagels nog weker en brozer dan daarvoor. Achteraf snap ik dus goed waarom, aangezien er veel weekmakers in nagellak zitten.

Ftalaten staan niet als ftalaten op de ingrediëntenlijst helaas. In heel veel verzorgingsproducten zijn ze verstopt achter het label ‘Parfum’. De term ‘Parfum’ is een beschermde term en hoeft dus niet verder gespecificeerd te worden op de ingrediëntenlijst. Ftalaten worden vaak gebruikt om de geur stabiel te houden bij regelmatig gebruik.

0,1 procent

Er wordt op dit moment van uit gegaan dat 0,1 procent ftalaat in een product veilig is. Dat lijkt heel weinig. Op speelgoed van een kilo, bijvoorbeeld een flinke babypop, mag er dan 1 gram  ftalaten inzitten. Voor de vergelijking, dat is een half theezakje. Die percentages zijn in de loop der Jaren flink naar beneden gebracht, maar nu is 0,1% geaccepteerd van veel ftalaten.

Voor mij is dit erg zorgwekkend, omdat de effecten op hormonen, vruchtbaarheid en voortplantingsorganen al bekend is. Een anticonceptiepil bevat maar ongeveer 180 MICROgram werkzame stof. Dat is  0,0000180 gram en daarmee wordt een hele  vrouwelijke cyclus onderdrukt. Dat is 100.000 keer minder dan de 1 gram ftalaten in de babypop.

Dit is natuurlijk niet helemaal zo te vergelijk, want de anticonceptiepil neem je in en de pop eet je niet op. De pil is er speciaal voor samengesteld en bij die pop is het slechts een vervelende bijwerking. Er is alleen geen geruststellend onderzoek dat ons verteld dat ftalaten niet of in beperkte mate doordringen door de huid. Er wordt ook niets onderzocht, het wordt hier gewoon bij gelaten. Als er wat wordt onderzocht is het vaak met behulp van dierenproeven en dan wordt er met name gekeken naar de belasting op de lever van het dier. Dat is logisch, want die breekt giftige stoffen af, maar hormonen en hormoonproblemen is iets wat in generaties opstapelt. Als je wilt weten hoe dit werkt, lees dan dit artikel eens. Daar wordt dieper ingegaan op de menselijke hormoonhuishouding en het leven in een chemische wereld.

Aandacht voor de ingrediënten

Bij speelgoed is het erg moeilijk om te achterhalen welke ftalaten er gebruikt zijn, en dus ook bij verzorgingsproducten is dat niet gemakkelijk te zien. Daarnaast hoeft parfum niet vermeld te worden op de ingrediëntenlijst als er minder dan 1% parfum in het totale product zit. Veel mensen zijn allergisch voor parfum en die mensen krijgen huiduitslag, bultjes, jeuk of geïrriteerde slijmvliezen. Mijn man heeft gevoelige luchtwegen en reageert op parfum door hoesten, niezen en snotteren.

Aandacht voor ingrediënten is dus nodig, want de meeste producten waar parfum op de ingrediëntenlijst staat bevatten ftalaten. Dit was voor mij persoonlijk een eye opener toen ik de SLS’en een beetje de deur uit had. Ik had al jaren één soort parfum die ik graag droeg en ook Sander had een favoriet geurtje. Toen ik deze kennis tot mij nam, daalde het besef ook in dat als ik dit serieus wilde nemen, de parfum de deur uit moest. We zijn direct gestopt met het gebruik van parfum en hebben een fijne roller oliën gemaakt voor onszelf. Ik kon het nog niet over mijn hart verkrijgen om ze echt weg te doen. Af en toe rook ik even aan het dopje. Gek genoeg vond ik de parfum na een tijdje niet meer lekker ruiken.

Weer een lading de deur uit

De SLS’en had ik getackeld, en de aluminiumzouten opgeruimd. Nu was het tijd voor de ftalaten en parfum. De parfums had ik redelijk snel in beeld, want die zitten ongeveer overal in. Babydoekjes, allesreiniger,  luchtverfrissers, noem maar op. Het speelgoed was wat lastiger en is nu nog steeds niet helemaal zuiver. Ik kies vaker houten speelgoed of om buiten te spelen dan kunststof speelgoed.  Ik laat geen ftalaten meer in huis. Ik wil graag dat mijn kinderen nog hun volle potentie hebben om op latere leeftijd kinderen te krijgen. 

Een beetje gek

Na deze vierde blog over troepvrij leven mag je mij best een beetje gek vinden. Overal gevaren zien, terwijl die niet aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Ik ben iemand die zowel in grote lijnen denkt, als in details. Ik zie nu een opkomend probleem in de maatschappij, namelijk onvruchtbaarheid. De meeste producten die wij als vanzelfsprekend nemen, zoals luiers en deodorant, bestaan in de huidige vorm nog ‘maar’ 50 jaar. In die afgelopen 50 jaar zijn heel veel ziektes en problemen, waaronder vruchtbaarheidsproblematiek, enorm gegroeid. En niet wereldwijd, maar alleen in de delen van de wereld die toegang hebben tot deze producten. Ik ben niet bang, als je dat soms denkt, ik ben bewust. Bewust dat we in een vieze wereld leven, bewust van de risico’s, maar ook bewust van de oplossingen. Ik ben me bewust van mijn rol als moeder, om de kinderen het beste te geven nu en voor de toekomst.

Eén van de grootste aandachtspunten zijn hormonen. Hormonen zijn leven. Niet alleen letterlijk, maar ook in de breedste zin van het woord. Ze zorgen voor leven, energie, vruchbaarheid, voeding, spanning, liefde, en ga zo maar door.

Volgende keer de parabenen. En dat zijn ook hormoonverstoorders.

Er komt snel meer!

Sanne

Geef een reactie