Eczeem

Je bekijkt nu Eczeem

Niet elk deel van mijn ontdekkingsreis naar bewust leven deed ik vrijwillig. Soms komt iets op je pad en dat wordt deel van je verhaal. Ik heb drie jonge kinderen en de middelste is een meisje. Ze heeft tot 21 maanden borstvoeding gehad, maar is tot nu toe het meest ziek geweest van alle drie. Ik snapte er niets van, ik deed toch alles goed? Ik gaf borstvoeding, weinig suiker, noem maar op. Ze had altijd al een wat droge huid en als baby van een paar maanden een ontsteking aan de huid onder haar oog gehad. Hier en daar een schraal plekje had ze altijd wel, maar niets bijzonders.

Jeuk

Mijn dochter heeft eczeem ontwikkeld vanaf ongeveer 11 maanden. Zij heeft toen in een korte tijd meerdere kuren antibiotica gekregen, onder andere vanwege een middenoorontsteking. In korte tijd nam de eczeem dramatisch toe, tot het hoogtepunt op onze vakantie in 2019. De eczeem brak bij haar uit op haar polsen en knieholtes, met uitloop op haar onderarmen en bovenbenen. Ze had er enorm veel jeuk aan en krabde de pusbultjes open. Daardoor heb ik uit wanhoop haar beide handen ingezwachteld. Er moest iets gebeuren. We smeerde ons een ongeluk met zalven en crèmes, maar niets hielp.

Na wat rondvragen, koos ik voor een probiotica en visolie. Dagelijks kreeg ze dit bij het ontbijt en de eczeem knapte wat op. Het vuurrode was er af en de jeuk verdween. Ze ging ook plotseling doorslapen ’s nachts. Toch speelde de eczeem af en toe flink op. Ik zag wel een verband in haar weerstand en de uitbraken van haar eczeem, maar kon er toch de vinger niet achter krijgen. Ik heb foto’s bekeken en hoewel het wel rustiger was, was het nooit echt weg. Ook lijken haar handjes flink opgezet en de huid kwam niet tot echt herstel. Ze heeft al die tijd nog borstvoeding gekregen, maar daar stopte ze in december 2019 mee. In januari 2020 was de eczeem redelijk onder controle, maar kreeg ze jeukaanvallen, waarbij ze haar hele huid openkrabde. Pas toen viel het kwartje, er was een samenhang met voeding.

Voeding

Ik observeerde haar en zag dat elke keer na de broodmaaltijd ze een uur daarna jammerend aan mijn been hing van ellende. Ik ging naar de huisarts en deze gaf een frustrerend antwoord. Er was absoluut geen samenhang tussen eczeem en voeding. Huh? Hoe kan dat? Ik zie toch écht dat het zo is! Ik kreeg zalf mee, die ik nooit heb gesmeerd. Er werd wel gevraagd naar haar ontlasting, ze had altijd diarree. Ik heb alle melk en granen uit haar dieet gehaald. Ik zag daar enorm tegenop, maar het viel reuze mee. Binnen een aantal weken was haar huid rustig, geen rode plekken meer en waren haar polsen en knieën een klein beetje geschilferd.

De huid waar de eczeem had toegeslagen is een stuk bleker dan de rest van de huid. Dat is littekenweefsel van de diepe wonden die ze heeft gehad. Overal waar ze ooit een open plek heeft gehad is een bleke vlek ontstaan. Ik heb zelf een zalf gemaakt met onder andere Lavendel, Frankinsence en Melrose essential oil, omdat deze oliën bekend staan om hun ondersteuning van het huidherstel.

Een regime

We zijn gestart met de probiotica voor kinderen van Young Living, de Mightypro, en met toevoeging van enzymen, de Mightyzyme. Ik gaf haar deze supplementen aan het eind van de dag na de laatste maaltijd. Zo hadden ze de hele nacht de tijd om in te werken, terwijl de darmpjes niet gestoord werden door nieuwe toevoer van voeding. Haar poep werd normaal en ze had geen buikpijn meer. Ze werd een stuk makkelijker te hanteren en had geen woedeaanvallen meer, op af en toe een peuterbui na. En haar huid werd voor het eerst zacht en soepel. Ik kon wel huilen. In het begin waren we heel strikt. Absoluut geen melk en absoluut geen granen, ook niet als ingrediënt in een product. Elke avond supplementen en niets anders te drinken dan water. Nu kunnen we daar wat meer mee spelen. Melk kunnen haar darmen nog steeds niet goed verdragen, maar een likje slagroom gaat best zonder nieuwe uitbraak. Ze eet met name havermout of crackers op basis van rogge, maar als ze nu een keer een halve boterham eet is dat geen probleem. Soms vergeten we een dosis supplementen, dat merkt ze niet eens meer.

Sinds september geef ik haar ook vitamine D. Sindsdien zijn we weken verder en kan ik zeggen dat dit het echt afmaakt. Haar huid is zo zacht en soepel en zelfs de bleke vlekken beginnen weg te trekken. Ik wist helemaal niet dat vitamine D een gunstig effect op de huid had, maar zag het voor mijn ogen gebeuren.

Detox badjes en zalven

In het hele proces heb ik nog meer dingen geprobeerd om te ondersteunen in het herstellen van het eczeem. In het begin smeerde ik alleen maar met (zelfgemaakte) zalf. Ik zag eczeem echt al een probleem van de huid, in plaats van een probleem van binnenuit. De zalf hield de huid wel soepeler, zodat er niet overal scheuren kwamen, maar herstelde niets. Ik zal later delen welke ingrediënten ik gebruikte in het maken van een zalf. In het begin irriteerde de essential oils de huid alleen maar, en dan was het natuurlijk huilen.

Ik heb haar ook regelmatig in een detox bad gezet. Ik voegde een kopje Epsom Salt toen aan het badwater. De huid leek daardoor roder te worden, maar daar had ze geen last van. De volgende ochtend zag het er juist een stuk rustiger uit. Nu maak ik wekelijks een uitgebreid detoxbad voor haar. Ik gebruik baking soda om het water te neutraliseren, Epsom Salt en Bentoniet klei en dr. Bronners zeep met wat druppels essential oil. Ook het uitgebreide detoxbad zal ik later nog een keer helemaal toelichten.

Een hele andere kijk

Ik heb een heel andere kijk op eczeem ontwikkeld. Vanuit de westerse gezondheidzorg is geen oorzaak bekend voor eczeem. Ook is er, naast smeren met vaseline of cetamacrogolcrème of hormoonzalf, geen behandeling voor eczeem. De adviezen bestaan uit; minder vaak wassen met water en nagels knippen zodat het krabben de huid niet kapot maakt. Op medische websites zoals Thuisarts staat ook dat het absoluut niet door voeding kan komen.

Ik pleit van wel. Problemen van binnenuit laten zich vaak zien aan de buitenkant. Je kan denken aan de vijfde of zesde ziekte, die gekenmerkt worden door huiduitslag. Mensen die hun hele leven te veel alcohol hebben gedronken krijgen vaak op latere leeftijd een geelachtige huid en oogwit, omdat de lever de afvalstoffen niet meer kan verwerken. Dat is overigens ook zo bij hepatitis. Toch wordt er bij eczeem gedacht dat het een huidziekte is, maar mijn inziens is dat niet zo. Ik heb de oorzaak aangepakt en de darmen rust gegeven om zich te herstellen. Het lichaam streeft altijd naar balans. Dat is ook waarom veel kinderen ‘er over heen’ groeien. Op een gegeven moment is de balans weer gevonden en zijn de darmen gerijpt.

Dus, dat was een heel verhaal. Een heel persoonlijk verhaal, want we hebben wat geëxperimenteerd met het eczeem. Dus heb je eczeem of ken je iemand met eczeem, geef dit aan ze door, laat ze het verhaal lezen en neem contact op. Ik denk graag mee!

Sanne

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Sanne

    Via Instagram zag ik de eczeem foto’s voorbij komen, en het was net alsof ik foto’s zag van mijn zoontje. Vanaf 3maand zat hij ónder het eczeem. Inmiddels is hij 4, en zitten vooral zijn handen er onder en heeft hij net een uitbraak in zijn gezicht gekregen. Over het algemeen ‘valt het mee’ nu, maar ik smeer me suf met van alles en hij krabt zich gek. Ook in deze blog lees ik zoveel herkenbare dingen! Er wordt me ook constant verteld dat het niet met voeding te maken heeft, maar jouw verhaal bevestigd mij dat ik heus niet zelf gek ben. Ga proberen het anders aan te pakken, bedankt voor je verhaal en je tips!

Geef een antwoord