Ditch and Switch – SLS

Je bekijkt nu Ditch and Switch – SLS

Ditch & Switch

Als je het eerste deel van mijn verhaal nog niet hebt gelezen, dat staat hier. Ik ging dus richting troepvrij leven. We hadden eerder al wat stappen genomen in duurzaam leven, zoals minder plastic in huis en wasbare luiers, maar dit was echt een heel andere afslag. Ik kwam erachter dat bijna alle producten die we dagelijks gebruikten niets bijdroegen aan onze gezondheid, maar juist heel veel van ons lichaam vroegen.

Ons lichaam is gemaakt om in balans te blijven, verstoor je die balans, dan blijft het lichaam zoeken naar balans. Als je veel in aanraking komt met stoffen die het lichaam uit balans brengen, heeft je lichaam geen tijd meer om terug in balans te komen. Dat gebeurde bij mij ook toen ik dagelijks mijn haar waste met shampoo vol troep. Doordat ik dagelijks mijn portie gifstoffen binnenkreeg, was er niet genoeg tijd om te herstellen van de vorige dag. Toen ik stopte ging mijn lichaam, vanzelf, weer echt op zoek naar balans. En die balans was ver te zoeken.

In de media

In de media is er wel wat aandacht voor troepvrij leven, maar het zijn allemaal kleine speldenprikjes. Niemand laat echt het hele plaatje zien, en anders worden er grote gedeelten weer gecensureerd of weggelaten. Er zit gewoon écht heel veel troep in de producten in en om je huis. De website Tegengif helpt die overweldigende waarheid behapbaar te maken en geeft praktische tips. Om echt effecten te gaan merken en het gif uit je huis te ruimen, zul je toch wat meer onderzoek moeten doen en met een kritische blik door je kasten gaan.

De website Wat Zit Waar In is  een voorlichtingswebsite van de overheid, met onafhankelijk advies, zoals ze zelf zeggen. Alleen bij veel  van de stoffen die ik duidelijk bewezen schadelijk vindt, staat ‘geen bewijs voor schadelijkheid’. Terwijl er ook geen bewijs is voor onschadelijkheid bij langdurig gebruik.

Sodium Laurate Sulphate

Dit was het eerste ingrediënt wat ik de deur wees tijdens de ‘no poo challenge’. Watzitwaarin zegt hierover: ‘Sodium Lauryl Sulfaten (SLS) worden soms nog gebruikt in shampoo omdat het goed reinigende oppervlakteactieve stoffen zijn en daardoor erg geschikt voor wat vettig haar.’. Als je dit ingrediënt al op je ‘No Go’ lijstje had staan, heb je waarschijnlijk geen producten meer in huid met SLS. Toch weet ik bijna zeker dat iedereen die hier nog niet van gehoord heeft een fles shampoo of badschuim in huis heeft met SLS. Een variant op SLS is SLES, Sodium Laurethe Sulphate. Om de verwarring nog groter te maken, noemt Watzitwaarin verderop in dit artikel Natrium Lauryl Sulphate, komt op hetzelfde neer, want Sodium en Natrium zijn allebei namen voor zout. Als je ingrediënten zou checken op die naam denk je vast; Oh, dat zit er bij mij niet in! Want het wordt standaard Sodium genoemd. Je wordt dus flink op het verkeerde spoor gezet.

Kijk eens op deze pagina van Watzitwaarin en klik het woord veilig eens aan. Je moet het wel aanklikken, want ik kan de definitie van veilig op die website niet kopiëren. Hoe zou dat komen denk je? Het staat ook niet in beeld, alleen als je het uitklapt en dan staat er geen schadelijke effecten te verwachten zijn.

SLS zit ook in tandpasta, om het te laten schuimen. Bij mijn tweede Essential Rewards bestelling van Young Living zat een gratis tandpasta. Dit stond niet per se op mijn Ditch & Switch lijst, maar okee, je hebt in huis dus dan gebruiken we het ook maar. Wat een vies gevoel was dat zeg! Geen mond vol schuim, een compleet andere ervaring dan reguliere tandpasta’s. Een paar maanden later was mijn Young Living tandpasta op en poetste ik één keer met prodent… Toen was dat weer heel erg wennen… SLS in tandpasta wordt overigens in verband gebracht met het lamleggen van de smaakpapillen van zoete smaak, dat is waarom je geen limonade wil drinken na het poetsen van je tanden!

Dus, wat doet SLS precies?

SLS zit in ontzettend veel producten. In de producten waar het niet in zit, zit vaak zijn broertje SLES. SLS en SLES zijn agressieve reinigers, het schuimt en smeert lekker, maar heeft een hoop nadelen voor je gezondheid. Het heeft een irriterend effect op de huid en wordt daarom onder andere gebruikt om de huid te irriteren voor onderzoeken naar verzorgingsproducten. Het is een goedkoop ingrediënt, wat ook wordt gebruikt in ontvetters in de auto industrie. SLS verhoogt de doorlaatbaarheid van de huid, waardoor niet alleen de SLS sneller in de bloedsomloop zit, maar ook andere giftige stoffen gemakkelijker door de huid heen kunnen. De opperhuid wordt daadwerkelijk beschadigd door SLS! In dit onderzoek komt naar voren dat hogere temperaturen die doorlaatbaarheid door SLS nog meer vergroten. Het advies in dit onderzoek is om met zo laag mogelijke temperaturen schoon te maken en te wassen, het liefst 20 graden of kouder. Wie doucht er nou op 20 graden, of kouder? Als je gaat dweilen pak je ook een emmer heet water, geen koud water. Daarmee geef je SLS door meer kans door te dringen en je huid open te stellen voor andere troep.

SLS verergert haaruitval en irritaties aan (hoofd)huid. SLS is nooit goed onderzocht, maar staat wel op de lijst als mogelijk carcinogeen, wat betekent dat het mogelijk kankerverwekkend is. Doordat het een agressieve reiniger is, kan het de opperhuid schaden. Hiermee kan het niet alleen sneller en dieper binnendringen in het lichaam, maar het verzwakt ook de weerstandslaag van de huid die ons beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf. SLS wordt opgeslagen in het lichaam, dit heet met een moeilijk woord bio accumulatie. Zelfs na enkele dagen kan het nog in je lichaam aanwezig zijn in hersenen, lever en achter de ogen. De onderzoeken die er gedaan worden zijn verontrustend, zeker omdat SLS ook vaak in baby- en kinderproducten zit.

En waar zit dat allemaal in?

SLS zit in heel veel verschillende producten, het staat ook gewoon op de ingrediëntenlijst en is dus redelijk makkelijk te vinden. SLS zit onder andere in:

  • Tandpasta
  • Shampoo
  • Douchegel
  • Handzeep
  • Afwasmiddel
  • Wasmiddel
  • Autopoetsmiddelen
  • Facewash
  • Ga zo maar door!

Als je googled is er veel informatie te vinden over de schadelijke effecten van SLS. Het is echt een actueel onderwerp waardoor veel bedrijven SLS vrije producten gaan produceren. Dat is een super goed initiatief, mits ze de SLS niet vervangen door een ander goedkoop en giftige ingrediënt natuurlijk!

Als je troepvrij wilt gaan leven en stoppen met het vervuilen van je lichaam, dan raadt ik je aan bij de SLS’en te beginnen. Het is een grote groep en zoals ik eerder schreef, soms met grote gevolgen. Ga vandaag nog je kastjes door en kies 1 product waarvoor je een alternatief wilt zoeken. Overvraag jezelf niet door direct alles te willen googlen en weten. Stap voor stap je leven opruimen, dan beklijft het ook beter!

Er is meer…

In de komende weken neem ik je mee in de wilde wereld van vervuilende ingrediënten. Mijn start was het dumpen van shampoo. De tweede stap was het wegdoen van mijn deodorant… Daarover snel meer, maar voor nu is het even genoeg informatie!

Laat me weten wat jij wilt vervangen en ik help met het zoeken naar een beter alternatief.

Sanne

Geef een antwoord