Detox baden; ruim je lichaam op!

Je bekijkt nu Detox baden; ruim je lichaam op!

Disclaimer; ik ben geen arts, ik leer uit mijn eigen ervaringen en die van anderen. Twijfel je over het inzetten van een detox bad? Neem dan contact op met mij of met een medisch professional. Deze recepten werken alleen met essential oils van Young Living die de hoogste kwaliteit van hun producten waarborgen, doe dit niet met andere merken essential oils.

Lekker in bad?

Wij hebben nog een lekker ligbad. Ik zet de kinderen dagelijks in dat bad. Hup even met z’n drieën in bad en allemaal schoon. Eén keer in de week zitten ze met z’n drieën in een detoxbad. Ik ben zelf met detox baden begonnen tijdens een Lymfe Challenge. Het was een onderdeel van deze Challenge om met Epsom Salt, waterstofperoxide en Rosemary essential oil. Dat was even heftig! Ik had nooit gedacht dat een bad zoveel invloed kon hebben op mijn lichaam.

In ons vorige huis hadden we ook een bad en daar zat ik zelf wel eens in. In had een goedkope en goed geurende badolie van de drogist en zat daar gerust een uurtje in te weken. Nu ik daar op terug kijk denk ik; Ik lag gewoon in een bad met chemische troep te weken. Dat doe ik dus niet meer. Als ik nu in bad ga voeg ik altijd Epsom Salt (ook wel Magnesium Sulfaat) en essential oils toe. Dit geeft dezelfde geurende ervaring, maar dan veel beter voor je lichaam.

 

Binnenstebuiten

Toen mijn dochter aanhoudend eczeem had, ben ik dieper in de theorie gedoken. Eczeem komt van binnenuit en hier lees je hoe zij er vanaf gekomen is. Het komt dus van binnenuit, maar uit zich aan de buitenkant. Doordat de darmen niet naar behoren werken en overprikkeld zijn, laten ze stoffen door die onder de huid ophopen. Dit gebeurd ook bij andere ziektebeelden, zoals hepatitis of langdurig alcoholmisbruik. Een onderdeel wat ik tegenkwam op internet was een detoxbad speciaal voor de gevoelige huid.

Tijdens de lymfechallenge die ik eerder heb gedaan werd er een bijzonder en treurig verhaal gedeeld. Een vrouw die al maanden last had van onverklaarbare buikpijnen en vermoeidheid en deed mee aan de challenge om te kijken of dit verlichting zou geven. Na het eerste detoxbad kleurde haar huid helemaal geel. Binnen enkele uren na het detoxbad werd de diagnose, passend bij haar klachten, door een dokter op de spoedeisende hulp gesteld. Ze had alvleesklierkanker, waardoor het lichaam de afvalstoffen niet meer goed kon verwerken. Deze afvalstoffen waren vrij in de bloedbaan aanwezig en werden door het detoxbad ‘naar buiten’ getrokken.

 

Eczeem, verkoudheid, spierpijn, onrust

De opbouw van giftige stoffen heeft heel veel verschillende uitingen. Je kunt een detoxbad inzetten bij diverse klachten. Onrustige kinderen hebben soms een magnesium tekort en een bad met Epsom Salt, dus magnesium sulfaat, of Magnesium vlokken kan de tijd van inslapen verkorten. Bij verkoudheid kan het fijn zijn om overtollige afvalstoffen die horen bij het ziekzijn te lozen door een bad. Na het sporten kun je je spieren verzorgen en detoxen van melkzuur (de veroorzaker van spierpijn) door een detoxbad. En dus ook bij eczeem kan dit extreem behulpzaam zijn.

 

Het doet dus echt wat.

Het doet dus echt wel wat, zo’n detox bad. Zelf heb ik dit ook ervaren bij het detox bad wat ik nam. Hoofdpijn, duizelig, dorst, allemaal passend bij het ontgiften en klachten die snel weer voorbij zijn na het drinken van voldoende water. Het detoxbad met bentoniet klei, waar ik de kinderen in zet, doet ook zeker wat voor de onrustige huid. Op het moment zelf lijkt het erger te worden, de roodheid neemt toe. De volgende dag was het huidje echter lekker zacht en rustiger dan ooit.

Er zijn verschillende soorten detoxbaden, hieronder neem ik er een paar door. Ik houd er van en voor mij is het makkelijk omdat ik een ligbad heb. Je kunt trouwens ook heel goed detoxen door middel van een voetenbad. Je vult dan gewoon een teiltje met warm water, Epsom Salt en je benodigde oliën.

 

Is dat niet gevaarlijk?

Ik vind het gevaarlijker om je kind met Zwitsal in bad te doen. Detoxbaden zijn helemaal niet gevaarlijk. Ze zijn een milde manier om het lichaam te ondersteunen. Er zijn een aantal regels die je in acht kan nemen om een veilig detox bad te maken voor je kinderen en dat zijn:

 

 • Gebruik (biologische) foodgrade ingrediënten; als ze een slokje nemen is het niet zo erg.
 • Om essential oils toe te voegen aan een bad voor je kids, kan je het Epsom Salt mengen met een neutrale zeep, bijvoorbeeld dr. Bronners. Zo verminder je de kans dat de essential oils blijven drijven op het water.
 • Laat je kind niet alleen, maar blijf er even bij. Zo weet je zeker dat hij of zij niet kopje onder gaat in het detox bad.
 • Geef voldoende water te drinken tijdens en/of na het bad.

Mijn ervaring is dat de kinderen het fantastische vinden en van nature niet erg geneigd zijn kopje onder te gaan in een troebel bad.

 

Detox bad met bentoniet klei, wat heb je nodig?

 • Baking Soda
 • Appelcider Azijn
 • Epsom Salt (Magnesium Sulfaat)
 • Bentoniet Klei
 • Dr. Bronner zeep (optioneel)
 • Essential Oils voor huidverzorging, zoals Lavender of Frankinsence

Vul je bad met warm water. Voeg eerst een kopje Baking Soda toe en laat dit oplossen. De baking soda neutraliseert chloor in het water. Voeg een bodempje appelciderazijn toe (ongeveer vier eetlepels) toe aan het bad. Voor de gevoelige huid mag het meer zijn, tot 8 eetlepels, maar de geur is erg sterk! Appelcider azijn is goed voor het balanceren van de PH waarde. Vaak zijn met met eczeem een beetje ‘verzuurd’ voor de opbouw van giftige stoffen, appelcider azijn zorgt dat deze zuurtegraad weer in balans komt. Voeg daarna een kopje Epsom Salt toe. De magnesium in de Epsom Salt die wordt opgenomen, zorgt voor rust en ontspanning. Ook bevordert het zout genezing van de huid. 

Daarna voeg ik een half kopje tot een kopje bentoniet klei toe. Soms begin ik met een half kopje en laat ze nog even lekker kleien met de andere helft. Vooral onze dochter smeer ik dan van  top tot teen in met de klei. Een klein scheutje dr. Bronners zeep, met daarin maximaal 5 druppels essential oil los ik als laatste op in het water. Ik kies vaak Lavendel, Frankinsence of Gentle Baby, omdat deze bekend staan om hun werking voor de huid.

Andere varianten

Je hebt dus mega veel mogelijkheden met basisingrediënten en wat essential oils in huis.

 

Klassiek Lymfe Detoxbad voor volwassenen, wat heb je nodig?

 • Epsom Salt
 • Baking Soda
 • Waterstofperoxide 3%
 • Rosemary essential oil

Begin met het droogborstelen van de huid terwijl het bad vult. Zo maak je de gifstoffen los uit de huid én het helpt tegen cellulite. Voeg vier kopjes Baking Soda toe aan het bad. Voeg daarna tien druppels Rosemary toe aan vier kopjes Epsom Salt en doe als laatste vier kopjes waterstofperoxide 3% in het bad. Blijf er 20-40 minuten inzitten en vergeet niet goed te drinken.

Ervaar je hoofdpijn? Dit is een teken dat je veel gifstoffen loost. Blijf zolang het houdbaar is, in bad en drink voldoende. Herhaal het bad later in de week nogmaals.

 

Kids detox voor na het zwembad, wat heb je nodig?

 • Epsom Salt
 • Dr. Bronners zeep
 • Lemon, Orange, Grapefruit of Citrus Fresh essential oil.

Chloor is giftig, dus ook zwemmen in chloorwater is giftig. Heb jij ook altijd zo’n dorst en/of honger na een zwembad bezoek? Of smaakt je eten juis helemaal niet meer omdat je overal chloor proeft. Dan kan je dit bad ook wel gebruiken.

Na een bezoekje aan het zwembad gaan mijn kinderen linea recta in dit detox bad.

Ik vul het bad met warm water en voeg een kopje Epsom Salt toe, samen met een scheutje dr. Bronners zeep en 5 druppels van een citrus olie. Ik zorg voor voldoende water om te drinken. Vaak is de urine van de kinderen de volgende dag erg donker.

 

Ik hoop dat je hier wat aan hebt, deel gerust!

 

Sanne

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Simone

  Waarom alleen met oliën van het merk wat u gebruikt?

  1. Sanne

   Hoi Simone, persoonlijk zou ik alleen met het merk Young Living werken omdat ik daarvan weet dat het zeer goede, zo niet de beste, kwaliteit oliën zijn. Van andere merken kan ik dit niet garanderen en zou je juist nadelige effecten kunnen ondervinden door de toevoeging van schadelijke stoffen aan de essential oils. Vandaar!

Geef een antwoord