DEA en TEA

DEA en TEA

Het laatste deel van de serie over troepvrij leven. Inmiddels heb ik vijf grote en giftige groepen behandeld, en nu deze. Deze middelen vallen onder de schuimmiddelen en daarnaast zorgen ze voor een goede zuurtegraad in producten. DEA en TEA kunnen eigenlijk niet besproken worden zonder de term ‘greenwashing’ eerst te bespreken. DEA en TEA worden namelijk gewonnen uit kokosolie en dan zou je denken dat het een natuurlijk product is, maar niets is minder waar.

Greenwashing

Greenwashing is een term die slaat op het beter presenteren van producten. In Nederland, maar zeker ook in andere landen, worden bepaalde claims wettelijk vastgelegd. ‘Volkoren’ bijvoorbeeld, als je de term volkoren ergens op zet als reclame, betekent dat ook dat er volkoren in moet zitten. Je mag dat niet zomaar doen. Hetzelfde geldt voor de term ‘biologisch’, als je dat op een productverpakking zet, dan moet het product voldoen aan de eisen voor biologische voeding.

Op een verpakking mag dat wel weer groot staan ‘met biologische ingrediënten’ als er 1 of 2 biologische ingrediënten inzitten, en de rest niet biologisch is. Voor de termen ‘bio’, ‘natuurlijk’, ‘100% groen’ zijn geen wettelijke regels. Dus als je de term ‘bio’ ziet, gaan je gedachten richting ‘biologisch’, terwijl het gewoon een marketingslogan is. ‘Met natuurlijke ingrediënten’ zou ook op de verpakking van plastic zakjes of vaseline kunnen staan, de herkomst daarvan is namelijk aardolie.

Steeds meer bedrijven doen aan greenwashing. Ze vormen hun product of verpakking om, of roepen zelfs een hele nieuwe lijn in het leven. Hierdoor neem je aan dat het beter, bewuster, natuurlijker of duurzamer is dan andere producten. Met name grote merken doen hier aan mee. Ik wil niet zeggen dat de ‘greenwashed’ producten even slecht zijn als de niet ‘bio’ en ‘natuurlijk’ geadverteerde producten, vaak zit er wel een klein verschil in. Wel is het goed om enorm alert te zijn op dit soort claims.

Dus, DEA en TEA

Aangekomen bij de DEA en TEA. Het is dus een stof uit kokosolie, maar wordt gemengd met een synthetische chemische stof, waarna er DEA en TEA ontstaat. Het regelt de zuurtegraad van een product waardoor je minder snel uitslag zal krijgen. Toch is DEA en TEA een groep stoffen die vaak voor allergieën zorgt. Net als bij SLSFtalatenParabenen en Aluminiumzouten geldt dat de stoffen op zichzelf niet erg goed onderzocht zijn, laat staan in combinaties zoals aangeboden in verzorgingsproducten.

Over DEA en TEA is dus heel weinig bekend, zeg maar; helemaal niets. Dit komt mede doordat DEA en TEA ongeveer 100 verschillende namen hebben, waaronder: myristamide DEA, DEA-cetyl phosphate, DEA oleth-3 phosphate, triethanolamine, diethanolamine, cocamide DEA, cocamide MEA, DEA, TEA, lauramide DEA, linoleamide MEA, oleamide DEA, TEA-lauryl sulfate, or stearamide MEA. Een onderzoek van ruim twintig jaar geleden geeft al aan dat er geen onderzoek is gedaan, ondanks dat het een ingrediënt is in veel verzorgingsproducten. In dat onderzoek worden zelfs nog meer namen beschreven voor de stof DEA. De uitkomsten van het onderzoek zijn dat de muizen die werden gebruikt meer kans hadden op huidaandoeningen, zoals zweren en acute ontsteking van de huid. Er waren ook verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes muizen en ratten. Aan de ene kant leek vrouwzijn een beschermde factor, aan de andere kant hadden zij bij hoge dosering wel meer kans op kankerverwekkende activiteit. Bij mannenratten werd waargenomen dat de schildklier cellen zich anders gingen gedragen.

Genoeg reden tot zorg.

Aan het einde van deze serie over troepvrij leven hoop ik dat je genoeg reden tot zorg hebt. Het is dus niet zo dat één keer één verkeerde stof aanbrengen  helemaal verkeerd is. Het is de continue blootstelling van giftige stoffen die nooit onderzocht zijn. Die stoffen, die niet individueel onderzocht zijn, breng je dagelijks aan op je huid of haar in de vorm van een cocktail van meerdere van die stoffen bij elkaar.

Een volwassen lichaam kan best wat vervuiling hebben. We hebben een ontwikkelde lever en ons ‘vuilnissysteem’ weet hoe het werkt en kent de klappen van de zweep. Deze producten worden echter ook volop voor kinderen gemaakt. De grote merken proppen de flessen vol met SLS, parabenen en parfums. Elke keer dat een kinderhuidje in aanraking komt met zoiets, komt er een beetje binnen. Elke dosis gif zorgt voor een klein tikje tegen die gezonde cellen. Eén tikje is goed te herstellen door een actief kinderlichaam, maar dag in dag uit tikjes incasseren bouwt een rekening op.

Dit is de tijd

Ik ben een moeder van kleine kinderen. Toen ik mijn oudste ruim vier jaar geleden kreeg, wist ik nauwelijks iets van gezondheid. Ik dacht dat ik op de goede weg was, aangezien ik regelmatig sportte, ik rookte niet en dronk geen alcohol. Toch propte ik dag in, dag uit een kunststof speen in de mond van mijn baby, ik had shampoo en badschuim van de grote merken en maakte elke dag, meerdere keren per dag het blad van de kinderstoel schoon met een beetje afwasmiddel of allesreiniger.

Toen ik bekend werd met deze informatie koos ik radicaal voor andere dingen. Ik koos ervoor om de haartjes nog maar 1 of 2 keer te wassen met een natuurlijke variant, ik koos voor tandpasta zonder fluoride en nog veel meer. Ik kies NU voor producten die het lichaam niet uit balans brengen, zodat zij later geen onverwachte en onverklaarbare rekening krijgen. Als jij ook jonge kinderen hebt, dan is dit de tijd.

Begin ergens

Dat is mijn advies, begin gewoon ergens. Of je nou eerst je deodorant uit de deur doet en daarna je tandpasta, dat boeit me echt niet. Kies je eerst voor veilige producten voor je kinderen en ga je daarna kijken wat je zelf allemaal gebruikt, helemaal goed! Ik ben hier niet om te oordelen over welke keuzes je maakt voor je gezin. Ik ben hier om te inspireren dat het anders kan, en dat anders ook écht beter is. Het is niet altijd leuk, maar het is goed te doen om je huis troepvrij te maken en houden als je dat wilt!

Mama’s, wij zijn de poortwachters van ons huis. Wij bepalen wat we gebruiken en wat ons gezin gebruikt. Kies bewust!

Sanne

Geef een reactie