Darmflora

Je bekijkt nu Darmflora

Complex verhaal

Ik begon deze blog met een visie op darmflora, maar toen ik aan het onderzoeken was bleek wel dat het veel complexer was dan ik dacht. Ik heb de halve blog gedelete en ben opnieuw begonnen. Darmflora is een mega trend op het moment. Je wordt om de oren geslingerd met pre- en probiotica. In mijn tienerjaren zag ik dagelijks de reclame van Yakult, die al jaren laagdrempelig de probiotica aan de man proberen te krijgen. Tot een aantal jaren geleden was er niet zoveel aandacht voor de darmen en de darmflora. Ja, ze zijn belangrijk voor de verwerking en uitscheiding van voeding, maar kuurtje antibiotica zou ‘no big deal’ zijn voor die lange tunnel in je buik. Ik weet inmiddels wel beter.

Darmflora is een interessant onderwerp, maar ontzettend moeilijk te begrijpen. In onze darmen leven miljoenen bacteriën, hoeveel precies is onbekend en waarschijnlijk ook per persoon verschillend. Je hebt meer bacteriën in je darmen dan cellen in je lichaam. In de wetenschap zijn die bacteriën opgedeeld in verschillende groepen en stammen. Er zijn dus ook honderden, zo niet duizenden, verschillende groepen en stammen bacteriën. Sommige zijn nog niet eens bekend. Het is interessant dat de overheersing van één bacterie groep hele andere uiting heeft dan de overheersing van een andere bacterie groep. Dat maakt het nu juist ook zo lastig. Een verstoorde darmflora (dysbiose) wordt namelijk gelinkt aan een lage weerstand, eczeem en astma, maar ook aan bijvoorbeeld AHDH of ADD. Alleen welke groep bacteriën je daarvoor wilt ondersteunen, goede vraag!

Klaar voor de start?

Vanaf de conceptie wordt de darmflora beïnvloed. De eerste drie jaar (deze gaan in vanaf de conceptie tot ongeveer 2-2,5 jaar) zijn vormend voor onze darmflora. Kinderen die met een keizersnede geboren zijn hebben een andere darmflora dan kinderen die vaginaal geboren zijn. Onder andere overheersing doorverkeerde bacteriën geeft meer risico op bijvoorbeeld astma, allergieën, coeliakie, overgewicht en Type I Diabetes. Het herstel van de balans tussen goede en slechte bacteriën na een keizersnede duurt ongeveer 6 maanden. Het percentage van bevalling door een keizersnede stijgt wereldwijd en dat is zorgelijk. Vooral omdat de lange termijn effecten van onder andere die verschillen in darmflora nog niet bekend zijn. Bij een vaginale geboorte krijgt de baby de basis mee van zijn moeder, dus de darmflora draag je als moeder over.

Ik ben een enorm voorstander van borstvoeding. Ik heb onze oudste zoon 8 maanden gevoed aan de borst, onze dochter 21 maanden en onze jongste heb ik nog steeds aan de borst. Hij is inmiddels ruim tien maanden. Als je borstvoeding geeft, krijgt je kind automatisch pre- en probiotica mee in de voeding, maar ook door het huidcontact. Bij flesvoeding geeft gebeurd dat helaas niet. Hoewel fabrikanten van flesvoeding miljoenen uitgeven aan onderzoek naar de samenstelling van borstvoeding, lukt het ze niet om na te maken. Het geven van borstvoeding kan zorgen voor versneld herstel van de darmflora na een keizersnede, maar concrete cijfers zijn daarover niet te vinden.

Er spelen nog meer verschillende factoren mee in het ontwikkelen van een gezonde en diverse darmflora. Wanneer er gestart wordt met bijvoeding bijvoorbeeld, en wat er dan gegeven wordt. Dieren in huis en antibiotica gebruik zijn andere factoren die de darmflora kunnen beïnvloeden.

Antibiotica

Antibiotica wordt er steeds meer toegediend voor, tijdens en na een bevalling, vaak uit voorzorg, soms echt nodig. Antibiotica is een medicijn wat de darmflora verandert en helaas duurt het maanden voordat dat weer hersteld is. Het lichaam zoekt wel zelf naar balans en lost de disbalans in de darmen dus wel op, maar dat kost tijd. Ook onder jonge kinderen worden veel antibiotica gebruikt. Nederlanders zijn hierin redelijk terughoudend, maar in andere Europese landen wordt antibiotica (te) snel gegeven. 

Van alle medicijnen die kinderen krijgen, is 25 procent antibiotica. Onderzoek heeft aangetoond dat een derde van die antibiotica niet nodig was. In de ontwikkeling van de darmflora zijn de eerste twee levensjaren enorm belangrijk. Juist in die jaren maken kinderen ook ziektes door die gepaard gaan met een aantal dagen koorts, waarvoor soms dus te snel antibiotica gegeven wordt. De disbalans van de darmflora uit zich in kinderen heel verschillend. Het kan zorgen voor moeilijk handelbaar gedrag, maar ook voor huidproblemen. Eigenlijk alles kan wel linken aan de darmflora.

De grootste schat

Darmflora is één van de belangrijkste delen van je weerstand. Het is een onzichtbare vingerafdruk, want ieders darmflora verschilt. Inmiddels is ook bekend dat er een ‘gut-brain connection’ bestaat, een koppeling tussen darmen en hersenen. Er is aangetoond dat er een connectie bestaat tussen aangetaste darmflora en ziektes als autisme, angststoornis, overgewicht, schizofrenie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. De wetenschap onderzoekt steeds meer en meer van deze connectie. Tot nu toe is er een bewezen connectie tussen de darmen en de hersenen die invloed heeft op het immuunsysteem, hormoonhuishouding, stofwisseling en neurologisch functioneren. Voor kinderen is het dus van belang dat zij de beste start krijgen, met zo min mogelijk verstoringen in de darmflora.

Dagelijkse ondersteuning

Ik geef onze kinderen dagelijkse ondersteuning door middel van probiotica. Ik ben begonnen met het geven van probiotica aan mijn dochter. Zij zat helemaal onder eczeem na een aantal antibiotica kuren. Dat verhaal kan je hier lezen. Er was toen nog geen kids supplement van Young Living geïntroduceerd in Nederland. Nu gebruik ik Young Living Mightypro, een probiotica in poedervorm met fruitsmaak. Ik gebruik het nu ook voor de twee oudste kinderen. Ze hebben geen (chronische) diarree meer en hun weerstand is prima. De huid van mijn dochter is genezen, ze heeft geen eczeem meer.

Zelf gebruik ik Life 9, een probiotica van Young Living voor volwassenen. Ik neem hem ’s avonds in. Zo kunnen de bacterien ongestoord hun werk kunnen doen, en komt er niet steeds nieuwe voeding om te verwerken  in de darm.

Onderzoek is dus helaas nog niet zo ver dat ze kunnen duiden welke groep bacterien bij welke uitkomst hoort. Ik zie probiotica wel als een geneesmiddel van de toekomst. Hoe gaaf zou het zijn als we in de toekomst niet afhankelijk zijn van synthetische antibiotica, maar bij een huisarts passende probiotica voorgeschreven krijgen!?

Sanne

Geef een antwoord