Conflicten in olieland

Je bekijkt nu Conflicten in olieland

Nog weinig informatie over oliën

Sinds de start van deze blog heb ik nog maar weinig informatie gegeven over essential oils, wat eigenlijk meer de bedoeling was van deze blog. Laat ik voorop stellen dat ik helemaal klaar ben met mensen die essential oils als iets gevaarlijks of zelf lichaamsvreemds vinden. Dat is absolute onzin. Er zijn wel wat gebruiksadviezen, maar als je die gewoon aanhoudt is er écht niets anders dan wellness voor je lichaam en emoties.

Eerlijk is eerlijk, ik had vorige maand een blog klaar staan om een aantal ‘haters’ helemaal af te branden. Ik heb hem niet online gegooid. Waarom niet? Toen ik net startte met deze business deed iemand dat bij mij en dat heeft me flink pijn gedaan. Ik wil niemand pijn doen, zeker niet op afstand zoals online. Dan ga ik liever in het echt in discussie.

Het spectrum van gebruik van oliën is heel breed. Sommige gebruiken 1 druppel per maand, anderen, zoals ik, meerdere druppels per dag. Beide is okee, beide is veilig. Er zijn namelijk verschillende zienswijzes op het gebruik van essential oils. Deze zienswijzes zijn ingedeeld in drie verschillende stromingen: De Engelse stroming, de Franse stroming en de Duitse stroming.

De verschillen

Er zijn verschillen in de drie stromingen en dat is waarschijnlijk waarom het nog steeds verschillende stromingen zijn, ondanks dat we allemaal essential oils gebruiken. Ik ga proberen het verschil en conflict tussen de verschillende stromingen uit te leggen, zonder oordeel.

Laat ik beginnen bij de Franse stroming. Ik ben zelf een aanhanger van de Franse stroming. Die stroming stelt dat het veilig is om met wat basiskennis zelf aan de slag te gaan met essential oils. De Franse stroming beveelt alle vormen van gebruik aan, dus verstuiven en aromatisch, topisch en in massage, en inname. Zowel verdund als onverdund. De Franse stroming richt zich meer op de therapie kant van de aromatherapie, dan op de aroma kant. Je kent de Fransen wel, ze zijn gewoon wat meer relaxed, ze doen alles lekker Bourgondisch.

Dan de Engelse stroming binnen de essential oils. Zij stellen dat essential oils gevaarlijk zijn om te gebruiken zonder inhoudelijke kennis van de samenstelling en toepassing. Vanaf de opkomst van essential oils, pleiten zij voor verdund gebruik met een maximum van 3-5% essential oils per toepassing. Inname wordt niet erkend als veilig, onverdund gebruik ook niet.

De Duitse stroming, daar ligt niemand mee in conflict. Die stelt namelijk dat verstuiven van oliën de beste en veiligste manier is om iemand bloot te stellen aan essential oils.

Conflicten

Ik denk dat je al wel leest waar het conflict zit, tussen de Engelse en de Franse stroming. De Franse stroming stelt dat gebruik in elk vorm veilig is én dat iedereen zelf zijn gebruik kan beheren en aanpassen waar nodig. De Engelse stroming stelt dat gebruik niet altijd veilig is én is daarnaast voor het reguleren van gebruik door geschoolde aromatherapeuten. Daarbij moet ik zeggen dat de Franse stroming gebaseerd is op voornamelijk praktisch onderzoek naar gebruik, terwijl de Engelse stroming meer gebaseerd is op theoretisch onderzoek naar stoffen in essential oils.

Ook heb ik geleerd in de afgelopen jaren dat als mensen het woord ‘veilig’ horen, ze direct over de panty gaan als iemand essential oils ‘onveilig’ gebruikt. Laatst had ik een dingetje op Instagram, waarbij een vriendin (openlijk) ter verantwoording geroepen werd voor haar olie gebruik tijdens de zwangerschap. Zodra mensen denken dat iets ‘onveilig’ is, worden ze vaak direct een soort moraalridders die iedereen bewust moeten maken van de onveiligheid. Als ze zo fanatiek zouden zijn over roken of alcoholgebruik, dan zou dat nog echt iets opleveren, maar bij essential oils is dat dus namelijk niet nodig.

Zijn er gevaren?

Ja en nee. Je moet dus niet een heel potje essential oil opdrinken, daar krijg je wel last van. Je moet ook geen potje eucalyptus (onverdund) op je 10 maanden oude baby smeren. Als je googled dan krijg je een duidelijk antwoord op de vragen welke oliën je beter niet op je baby kunt smeren en of je een heel potje essential oil op kunt drinken. Ik hoef niet ver te zoeken om een veilige richtlijn te vinden.

Ik kan in de literatuur ook weinig casussen vinden waarbij essential oils een dood of blijvende verwonding veroorzaakte die niet de bedoeling was (soms wordt er geprobeerd abortus te plegen met essential oils wat verkeerd afloopt). Ik heb er wel één gevonden waarbij Tea Tree olie zorgde voor tekenen van lever- en nierfalen. Die casus kun je hier vinden. Het ging om een parkiet van 80 gram, die nog geen jaar oud was. De eigenaar had drie druppels onverdunde Tea Tree olie op hem gesmeerd.

  • Regel 1 bij dieren: VERDUN!
  • Regel 2 bij dieren: Laat het dier eerst ruiken en kennismaken met de olie.

Deze gebruiksrichtlijnen zijn niet moeilijk te vinden en over het algemeen smeren mensen niet zomaar pure olie op hun huisdier. Zeker niet een dier van 80 gram, die al zou kunnen overlijden van het eten van een takje van de taxusstruik. Er wordt bij deze casus ook geen merk genoemd, dus wat ook nog zou kunnen is dat niet de essential oil de vergiftiging heeft veroorzaakt, maar bijvoorbeeld synthetische verdunstoffen.

De parkiet heeft trouwens 8 uur infuus gehad en mocht na 48 uur in goede gezondheid naar huis.

Vrije keuze

Iedereen is vrij om te kiezen natuurlijk. Ik kies er voor om vrijer, maar wel veilig, gebruik aan te prijzen. Mensen die wat voorzichtiger zijn, of wat terughoudender, vinden misschien meer vastigheid in de Engelse stroming van gebruik. Sluit je je bij mijn ‘club’ aan, dan hoor je dat je dagelijks je diffuser aan mag hebben. Dan hoor je dat je verdund kan smeren, maar ook in sommige gevallen onverdund. Je kan informatie krijgen over inname, als je dat wilt. Zelf ben ik daar bijvoorbeeld nu pas mee bezig. Ik deed af en toe wel een druppel van de Plus-lijn (Young Living Vitality) in een drankje of door een baksel, maar gericht innemen met capsules is nieuw voor mij.

Ik ben absoluut niet bang om mijn oliën te gebruiken. Ja, ik heb wel eens erger een beetje roodheid of jeuk van teveel gebruik, en dan luister ik naar mijn lichaam en verdun alsnog. Dan weet ik voor de volgende keer dat ik het anders aan moet pakken. Ik heb ook wel eens essential oils die nog niet voldoende verdund waren op eczeem gesmeerd. Heb ik daar van geleerd? Ja! Is er iets ernstig gebeurd of is er onherstelbare schade aangedaan? Nee, helemaal niet.

Voor of tegen het lichaam?

Hoe ik het zie, is dat essential ois alleen maar voor en met het lichaam werken. Ik ken geen gevallen waarin essential oils zich tegen het lichaam keerden. Dus, ik hoop dat ik je wat meer informatie heb kunnen geven over de verschillende stromingen en dat je nu je eigen keuze kunt maken welke stroming je aan wilt hangen. Je bent helemaal vrij!

Sanne

Geef een antwoord