Kids + Oils

Je bekijkt nu Kids + Oils

Weer een breed spectrum

De visies van oliegebruik op kinderen variëren van ‘not done’ tot vrij en veelgebruik.  Ik zit persoonlijk weer aan de kant van het vrij en veelgebruik, maar natuurlijk met een aantal basisregels in mijn hoofd. Ik hou van mijn oliën en zet ze dagelijks in bij mezelf en bij mijn kids. Ook voor de baby zet ik ze. Ik zet mijn diffuser vrijwel de hele dag aan, ook met een baby in huis. Voor onze kids heb ik wel een beperkte olieselectie waar ik snel naar grijp. Favoriet is natuurlijk de lavendel, hoe kan het ook anders. Heeft één van de kinderen een ander een flinke bijtplek bezorgd, dan schroom ik niet om daar snel een druppel (pure) lavendel op te smeren. Lavendel heeft namelijk een bijzondere werking op blauwe plekken. Ik zie dat de blauwe plekken dan minder groot en heftig zijn, in vergelijking met het niet smeren van de lavendel.

Bewust gebruik

Ik gebruik de oliën nu twee en half jaar en ben goed ingelezen in de literatuur. In het begin deed ik ook maar wat, maar toch ging het altijd goed. Nu hebben we in de Facebookgroep een heel mooi document met de basis regels voor oliegebruik bij kinderen. Daarnaast heb ik zelf nog de boeken Gentle Babies van Debra Raybern en het Betsy Bossom boek. Deze boeken geven beide duidelijk handvaten om oliën te gebruiken. Sommige oliën worden afgeraden bij kinderen en die gebruik ik niet op mijn kids. De meeste oliën uit de Starter Bundel kan ik wel gebruiken en dat doe ik ook regelmatig. Ik vind het heel fijn om een natuurlijke EHBO kit in huis te hebben die wél baadt, maar niet schaadt.

Waarvoor ik oliën gebruik bij mijn kinderen

Afgelopen weekend was onze jongste (10 maanden) flink verkouden. Waarschijnlijk had hij dit opgepikt van zijn zus, die een paar dagen daarvoor met een kuchje rondliep. Hij zat zo vol dat hij niet wilde gaan slapen, hij raakte in paniek als we hem neerlegde op bed. Ik ben ervan overtuigd dat het lichaam zelf zo’n verkoudheid prima kan oplossen, maar na 24 uur minimale slaap overwoog ik toch oliën in te zetten. Hij at en dronk prima, maar wilde gewoon niet slapen en was continu vol. Einde van de avond heb ik zijn borst en rug ingesmeerd met essential oils, verdund met draagolie. Na een paar minuten liepen de snottenbellen uit zijn neus en na een minuut of 20 was hij weer aardig het heertje.

Hij was alleen zo gefrustreerd van het niet kunnen slapen dat hij helemaal over zijn toeren ging als we een poging deden. In een wanhoopspoging heeft mijn man Gentle Baby op zijn borst gesmeerd en is even met hem in de stoel gaan zitten. Binnen 1 minuut werd hij rustig, binnen vijf minuten sliep hij. Ik had wel eens een filmpje gezien waarin dit ook gebeurde, maar was toch sceptisch en kritisch, tot ik dit zelf ervaarde met mijn baby.

Prikkels

Deze tijd van het jaar vind ik heerlijk, alleen die man met die mijter is niet mijn favoriete figuur. Zijn er nog meer mensen die vinden dat hij eigenlijk een week te vroeg aan wal is gegaan? Hoewel wij Sinterklaas niet echt stimuleren (omdat je er al mee doodgegooid wordt) krijgt onze oudste er inmiddels voldoende van mee om er gespannen voor te zijn. Hij is sowieso gevoelig voor spanning en daarvoor zetten we vaker oliën in.

Zoals ik eerder beschreef zijn er een tiental oliën die ik regelmatig inzet voor onze kinderen. Daar is onlangs een nieuwe bijgekomen. Grounding is een nieuwe favoriet voor hem. Het is een mengsel van verschillende oliën die een hoog gehalte sesquiterpenen bevatten. Dat zegt je waarschijnlijk niets, maar ik let daar wel op. Sesquiterpenen zijn een groep bestanddelen in oliën die de hersenen ondersteunen. Kinderen van deze tijd krijgen nou eenmaal heel erg veel te verwerken en die oliën helpen hem daarbij. Daarnaast gebruik ik vaak Cedarwood, Relaxation massage olie, Stress Away en Gentle Baby om de kleintjes te kalmeren. Ik gebruik ze aan het einde van de dag, maar ook voor een spannend moment, of juist daarna.

Huid & Haar

Eerder schreef ik een blog over onze dochter. Zij heeft vreselijke eczeem gehad en is daar zo goed als vanaf gekomen. Ook al hielpen oliën maar gedeeltelijk in het aanpakken van de oorzaak, ze hebben flink geholpen in het proces van huidherstel. In het begin was de essential oil op haar kapotte huid echt te veel. De huid sloeg helemaal rood uit en ze vond het niet echt prettig. Ik kijk altijd goed naar mijn kinderen en had gelijk door dat dit niet werkte. Ik ben Lavendel olie gaan mengen met lanoline en heb dat op haar ergste plekken gesmeerd. Lanoline is één van de dikste natuurlijke vetten die ik ken. Door de dikte trekt het heel langzaam in de huid, en daardoor trekt de Lavendel dan ook heel langzaam en geleidelijk in de huid.

Dit ging goed, maar pas na het aanpakken van de oorzaak schoot het in stappen vooruit. Ik stapte af van de lanoline en stapte over op een zelfgemaakte zalf van sheabutter, bijenwas en olijfolie. Daarin deed ik wat druppels Frankinsence en Lavendel. Dit hield haar handen en knieen soepel, maar was niet zo vet dat alles er onder zat. Het heeft flink geholpen om het huidherstel te versnellen en de littekens te beperken.

Veiligheid

Je kunt van mij aannemen dat je oliën veilig kunt gebruiken op kinderen. Zoals ik schreef, er zijn uitzonderingen, maar die kun je met één klik vinden op Google. Een apotheker en Young Living distributeur die ik volg is dr. Lindsey Elmore. Hier geeft zij meer informatie over hoe zij aankijkt tegen veiligheid van oliën bij kinderen. Om je een idee te geven hoe ‘onveilig’ essential oils zijn, ze staan niet in de top 15 van vergiftigingen voor kinderen. Hoe dan ook, het is natuurlijk wel belangrijk om geen potjes rond te laten slingeren en ze netjes op te bergen buiten het bereik van kleine handjes.

Als je instapt in de oliewereld en je kiest mij als aanspreekpunt, zal ik je altijd op weg helpen in de wereld van essential oils én hun veiligheid.

Deze week meer over oils + kids!

Sanne

Geef een antwoord