Essential Oils; wat maakt ze zo bijzonder?

Je bekijkt nu Essential Oils; wat maakt ze zo bijzonder?

Al eeuwenoud

Essential Oils zijn al eeuwenoud. Egyptenaren gebruikten oliën zoals Mirre en Frankisence voor het balsemen van overleden mensen. In de graftombe van Tutankhamon zijn 50 vaten gevonden die gevuld waren met essential oils. Grafrovers hadden de vaten leeggehaald en laten staan, maar er werden nog steeds sporen gevonden van de essential oils. De grafrovers kozen de oliën zelf boven al het goud wat ze konden meenemen, wat wel laat zien hoe waardevol essential oils in die tijd waren.
Niet alleen Egyptenaren gebruikten essential oils, ook de Romeinen plaatste grote orders voor essential oils. Essential oils werden verstoven in overheidsgebouwen om de lucht te zuiveren en in badhuizen voor hygiëne en ontspanning. De oude Grieken hebben veel literatuur achtergelaten met honderden recepten met kruiden en oliën ter bevordering van de gezondheid.

Dus wat zijn het?

Essential oils zijn olieachtige moleculen die van nature aanwezig zijn in allerlei planten en bomen. Deze oliën worden gewonnen uit de plant voor destillatie. Na dit proces houd je vluchtige olie over, de essential oils. Dat betekent dat als je een potje essential oil open laat staan, de inhoud na verloop van tijd zal vervliegen. Essential oils hebben bijzondere eigenschappen en kunnen een toevoeging zijn aan je levensstijl.
Essential oils worden gewonnen uit verschillende delen van de plant. Lavendelolie wordt gewonnen uit de bloemen, maar eucalyptus olie uit het blad en de takken. Citroen olie komt uit de schil en de kostbare Frankisence wordt gewonnen uit de hars van de boom. De wortels, bladeren, takken, bloemen, vruchten, harsen en schorsen van planten bevatten essential oils. Als de oliën in de plant zitten, zorgen zij voor onder andere de afweer en geur van de plant. Ook voor mensen kunnen oliën die ondersteunende eigenschappen hebben.

Destillatie van oliën

De destillatie van oliën gebeurd door middel van drie verschillende methoden, afhankelijk van welke plant er gedestilleerd wordt. De meest bekende manier is stoomdestillatie. Plantmateriaal wordt geoogst en verzameld, daarna wordt het in een ketel gestopt en wordt er stoom losgelaten in de ketel. Als de ketel zich vult met stoom gaan de poriën van het plantmateriaal open en laten de essential oil los. De essential oil zweeft met de stoom mee naar de top van de ketel. Als dat water met de essential oil afkoelt, drijft de essential oil bovenop.
Koud persen is de tweede manier. De citrus oliën worden zo gewonnen. De schillen van citroenen worden geperst, niet voor het sap, maar voor de olie die zich in de buitenkant van de schil bevindt. Als je de schil van een citroen of sinaasappel bekijkt zie je allemaal poriën zitten. Rol de schil maar eens tussen twee vingers, dan spuit de olie er letterlijk uit!
De derde manier is oplossen. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van graanalcohol om essential oils uit delicate bladeren, zoals die van bloemen te halen. Technisch gezien zijn dit geen essential oils, maar essences. Ze worden wel onder de essential oils gerekend.

De kunst van destillatie

Het proces van stoomdestillatie zoals ik het hierboven heb beschreven zou je bijna nog kunnen namaken in je eigen keuken. De kunst van het destilleren komt echter heel nauw en Young Living heeft deze kunst geperfectioneerd voor alle oliën die zij destilleren.
Een voorbeeld is de essential oil Cypress. Cypress moet 24 uur worden gedestilleerd om alle therapeutisch actieve ingrediënten in de essential oil te krijgen. Als het destillatie proces wordt verkort naar 22 uur, dan missen er al 18 tot 20 soorten moleculen. De meeste Cypress essential oil die voor winkels wordt gewonnen, wordt maar 2 uur en 15 minuten gedestilleerd. Wat natuurlijk enorm scheelt in de kosten voor het bedrijf, maar waardoor de essential oil helaas nagenoeg geen therapeutische activiteit heeft.
Dan hangt de kwaliteit van de olie ook nog af van de temperatuur van de stoom en de druk waarmee de stoom door de ketel gaat. Veel bedrijven destilleren op hoge temperaturen en hoge druk, om sneller klaar te zijn en meer winst te hebben op het product door de kosten laag te houden. Young Living doet dit niet. Er wordt gekeken door middel van testen en vergelijkingen met een interne en externe database wat de beste kwaliteit is. In het oogstseizoen wordt zelfs soms dagelijks een klein beetje plant geplukt om te kijken of het veld al klaar is om te oogsten. Hoe bijzonder is dat!

Kwaliteit

De kwaliteit van essential oils zijn enorm wisselend. Zoals ik net al beschreef wordt er in de industrie gesjoemeld met het destillatieproces om de winst te verhogen. Ook kan het zijn dat er chemische stoffen worden gebruikt in het destillatieproces om bijvoorbeeld meer olie uit de plant te krijgen. Natuurlijk maakt het ook nog uit of het gewas bespoten is. Young Living doet dit absoluut niet. Ze maken zelfs alleen maar gebruik van grond die bewezen onbespoten is om hun planten op te laten groeien. Als er wel pesticiden zijn gebruikt om de oogst te vergroten komen de resten daarvan vanzelfsprekend ook in de olie terecht. Young Living staat voor de beste kwaliteit op de markt en zijn wereldleider in essential oils industrie. Hier kan je lezen over het kwaliteitskeurmerk, Seed to Seal.

Wat kan je met essential oils?

Je kunt essential oils op drie manieren gebruiken, namelijk aromatisch, topisch en intern. Makkelijk gezegd ruiken, smeren en innemen, ook wel de Duitse, Engelse en Franse manier genoemd.
Aromatisch gebruik is dé makkelijkste manier om essential oils te gebruiken. Je kunt aan het flesje ruiken en dan komen de moleculen via je reukorgaan direct in je hersenen. Via de luchtwegen worden ze opgenomen in de bloedbaan. Het is heerlijk om je emoties zo te kunnen kalmeren of je focus te hernieuwen door het ruiken van de geuren. Ook kun je oliën verstuiven in een diffuser. Hiermee worden essential oils en water door trillingen in de lucht gebracht, er ontstaat koude stoom. Door de diffuser in een ruimte neer te zetten, kunnen meer mensen meegenieten van de effecten van de oliën.
Het smeren van oliën kan fijn zijn als je de essential oil wil toepassen voor gebruik op een bepaalde plek. Als je essential oil op je knie wilt gebruiken, kun je beter smeren dan verstuiven. Je kunt de essential oil verdunnen met een draagolie. Essential oils zijn vluchtige oliën, draagoliën zijn vette oliën. Voorbeelden hiervan zijn kokosolie, amandelolie, druivenpitolie, olijfolie en jojobaolie. Wil je oliën op kinderen gebruiken? Verdun ze dan iets meer, hier zijn verdunningschema’s voor.
Het innemen van essential oils is een thema waar veel commotie over is. Op internet gaan de gekste verhalen rond over mensen die vergiftigd raakten na één keer een essential oil te hebben ingenomen. Hoewel je wel moet weten wat je doet, is af en toe innemen van essential oils geen probleem voor je lichaam* en kan het juist iets bijdragen. Waarschijnlijk heb je al wel eens essential oils op in bijvoorbeeld kauwgom, pastasaus of een voedingssupplement. Als je essential oils wilt innemen is het aan te raden om je goed in te lezen over de ‘do’s & don’t’s’.

Waar gebruik je ze voor?

Ik en mijn gezin gebruiken essential oils voor heel veel dingen. Lavendel als fijne geur om het inslapen te bevorderen. Stress Away na een lange dag vol prikkels in de diffuser. Purification zuivert de lucht als er vieze luchtjes in huis hangen. Lemon en Peppermint voor een goed begin van de dag, Panaway voor vermoeide spieren na mijn workout. R.C. als we vrijer willen ademen of een saunaluchtje willen. Thieves rol ik over de rugjes van de kinderen in het snottenbellenseizoen. Een druppel Orange+ in het cakebeslag geeft een fijne variatie in smaak, en Frankinsence helpt bij emoties en gebed. Dagelijks gebruik ik meerdere oliën voor verschillende doeleinde in en om het huis. Zowel op ons lichaam, in de lucht en in ons huishouden zijn essential oils niet meer weg te denken.
Ik ben er van overtuigd dat IEDEREEN essential oils kan gebruiken in zijn leven. Als je opvoedt zonder Stress Away in je tas, dan doe je te moeilijk. Een geur kan zo kalmerend zijn voor kinderen (en moeders natuurlijk!). Noem een doel en ik zal een olie kunnen vinden die je welzijn ondersteunt!

*Neem geen essential oils in als je nier en/of leverschade hebt, medicatie slikt of onder behandeling bent van een specialistische arts. Overleg dan altijd eerst met je hoofdbehandelaar voordat je essential oils gaat innemen.

Geef een antwoord